U bevindt zich hier:

Regio Abruzzo

In het noorden grenst de regio aan Le Marche, in het noordwesten en westen aan Lazio, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee. Het kijk uit op de Balkan. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat “Land van de zwijnen” betekent. Tot 1963 was Abruzzo verenigd met Molise. Abruzzo is vanwege het ruige landschap dunbevolkt. Het binnenland van Abruzzo wordt gedomineerd door de vruchtbare Apennijnen en is een van de laatste ongerepte gebieden van Italië. Het hoogste punt is de Gran Sasso (2912 m). Abruzzo is gedeeltelijk met uitgestrekte bossen overdekt.

Wijnen

De belangrijkste wijnen uit deze regio zijn de Trebbiano d’ Abruzzo, een droge witte wijn met milde fluwelige smaak en delicate geur en de Montepulciano d’ Abruzzo, een zachte droge rode wijn met een laag tanninegehalte en een fruitig karakter.

Gastronomie

De regionale keuken van Abruzzo wordt gekenmerkt door sterke smaken, vooral door het veelvuldig gebruik van gedroogde rode pepertjes… “Pepertjes, mooi van vorm, opwindend voor de zinnen en vurig op de tong”… een lyrische omschrijving van het rode pepertje dat door de Abruzzesi liefkozend “diavolini” genoemd. Daar het gebied aan de zee grenst eet men er zeevis, maar toch vormt het land met name de basis voor het dagelijkse menu: pasta, groenten, vlees en kaas. Vooral de Maccheroni alla Chitarra is een beroemd gerecht uit Abruzzo. Beroemd is het gebied ook om zijn saffraanteelt en om zijn Confetti, de traditionele Italiaanse bruidssuikers.

Bezienswaardigheden

L’ Aquila, de hoofdstad van Abruzzo ligt aan de voet van de Gran Sasso, met 2912 m. is het het hoogste punt van het Italiaanse vasteland buiten de Alpen en een uitstekend gebied om te skiën. L’ Aquila heeft veel oude bezienswaardigheden. De middeleeuwse stadjes Sulmona en Scanno zijn zeer goed bewaard en behoren tot de aantrekkelijkste plaatsen van Abruzzo, evenals Chieti, Vasto en Taramo. Het Parco Nazionale d’ Abruzzo, Lazio e Molise is een belangrijk natuurreservaat dat uit 1922 stamt en veel planten- en diersoorten beschermt. Aan de kust vindt men aardige badplaatsen zoals Pescara met een mooie strandboulevard, Pineto en Giulianova.