Regio Umbria

Deze streek, die lang werd weggeschoven als de “vriendelijker zuster”van Toscane, is sinds kort uit de schaduw van haar beroemde buurvrouw getreden. Vanwege de uitgestrekte, golvende vlakten en de hoge, ruige berggebieden wordt deze schilderachtige regio ook wel het “Groene Hart van Italïe” genoemd. Umbrië is bij velen bekend door de talrijke mooie middeleeuwse heuvelplaatsjes.

De familie d’ Amico heeft dit prachtige wijnbedrijf opgericht in 1985.

Noemia d’ Amico en haar man Paolo d’ Amico die een rederij bezit die al 3 generaties aan de familie toebehoort, hebben   meer dan 30 jaar geleden besloten om hun passie voor wijn en wijnmaken te gaan verwezenlijken door een prachtig wijngoed te kopen dat ze “Villa Tirrena” hebben genoemd.

Het landgoed heeft een adembenemend uitzicht op de Vallei van de “Calanchi” (dat is een soort canyon) die ook aan de voet ligt van Civita di Bagnoregio, een stadje dat in de hele wereld bekend staat als “de stervende stad”, wereld erfgoed van UNESCO.

Dit is een heel bijzondere en betoverende plaats, ook voor Italië, die zich op de grens bevindt tussen Umbrië, het noorden van Lazio en Toscane, halverwege Rome, Florence, Assisi en Siena.

Een deel van het landgoed wordt in beslag genomen door de Wijnkelder van Paolo e Noemia d’ Amico, die in dit heel karakeristieke gebied dat enig is in zijn soort en heel gerenommeerd  is voor zijn druiven sinds 1985 kwaliteitswijnen produceert.

In deze regio worden al meer dan 3000 jaar sinds de Etrusken druiven verbouwd waar wijn van wordt gemaakt.

Het domein bestaat uit meer dan 30 ha grond en ook al is ze niet officieel gecertificeerd, men werkt er op biologische wijze. Zo gebruikt men milieuvriendelijke producten tussen de rijen met wijnstokken, en machines om de grassen van de grond rondom de wijnranken tegen te gaan. Men gebruikt zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen en indien noodzakelijk gebruikt men natuurlijke middelen zoals koper en zwavel. De ruimtes van de wijnkelder zijn in tweeën verdeeld: de ene ,de meest oude ,bestaat uit wanden van tufsteen en daar vindt de rijping van de wijn plaats. De andere is moderner en daar vindt het wijnmaken, de botteling en het etiketteren van de flessen plaats.

Er worden zowel autochtone als internationale druivenrassen verbouwd, zoal de Grechetto en de Procanico waar de Orvieto van wordt gemaakt en rassen als Chardonnay, Merlot, Pinot Nero en Cabernet Franc. Het aanbod aan wijnen die Paolo en Noemia d’ Amico in hun assortiment voeren is groot en gevarieerd maar daarbij kwalitatief van hoog niveau. Hun wijnen zijn goed in balans , harmonieus en elegant en ze weerspiegelen op trouwe wijze de druivenras waar ze van afstammen en het grondgebid waar ze toebehoren.

De Tuinen van de Beeldhouwwerken maken ook een belangrijk deel  uit van de wijnkelder en vullen deze aan. Ze zijn een van de sterke onderdelen van het domein. Ze omvatten belangrijke kunstwerken zoals van de grote kunstenaars Anish Kapoor en Banksy en decoratieschilderingen van beroemde films. Het is een van de weinige Italiaanse openluchtmusea en een unieke tuin waar verschillende bloemen – en plantsoorten de beeldhouwwerken omlijsten en het Wijndomein integreren.

Witte wijn
"Noe" Orvieto Bianco Umbria DOP

“Noe” Orvieto Bianco Umbria DOP 

Noe.jpgDeze prachtige toegankelijke wijn wordt gemaakt van Grechetto, Trebbiano en Pinot Grigio.

De wijngaarden liggen in Umbrië, op de grens tussen Toscane en  Noord Lazio, een uurtje van Rome af, op een hoogte van ongeveer 480 meter boven de zeespiegel.

De wijn rijpt 5 maanden in Inox vaten en krijgt nog een narijping op fles gedurende 1 maand.

Hij heeft een prachtige strogele kleur met een lichte groene schijn. In de neus vindt men aroma’s van citrusvruchten en wit fruit. Zijn smaak is fruitig, sappig, fris en mineralig en is heel mooi in balans. Deze wijn is een mooie begeleider van voorgerechten en hoofdgerechten met lichte sauzen of op basis van witvisgerechten.

De ideale serveertemperatuur is 10ºC.

Art.nr. 70120 Inhoud 0,75 Ltr. Alcohol 12,5%

 BESTELLEN