U bevindt zich hier:

Regio Piemonte

Piemonte betekent letterlijk “aan de voet van de bergen”. Ingepast tussen de bergtoppen van de Alpen en de regio Ligurië aan de Ligurische Zee biedt Piemonte met de golvende velden, pittoreske dorpen, oude vestingsstadjes en imposante kastelen en burchten alle ingrediënten voor een aangenaam en afwisselend verblijf. Aangenaam ook in culinair opzicht: de keuken van Piemonte staat op hoog niveau en biedt, vergezeld van de smaakvolle streekwijnen, een ruime variëteit aan tongstrelende streekgerechten.

Gastronomie

Ook al hebben zich in de omgeving van Turijn industrieën gevestigd, in wezen zijn de inwoners van Piemonte eigenlijk boeren gebleven. Dit uit zich ook in hun keuken. Mede door het koude klimaat zijn hun maaltijden krachtig met een rijke variatie aan vleesgerechten met veel knoflook en sterke kruiden. Men gebruikt er rijkelijk boter. Er is een rijke eetcultuur die sinds 2004 ondersteund wordt door Slow Food, die zich verzet tegen de Fastfoodindustrie, waarbij gezond en goed eten en drinken voorop staan. In Piemonte vindt men de beroemde witte truffel uit Alba, prachtigen kazen uit Bra, veel wildgerechten en mooie risotto – en pastagerechten, waaronder de beroemde “plin” en “tajarin”. De “Grissini” de knapperige dunne broodstengels die in Italië op geen enkele restauranttafel ontbreekt, komen oorspronkelijk uit Turijn.

Wijnen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gulle keuken van Piemonte vraagt om begeleiding van krachtige rode wijnen. Piemonte wordt gerekend to de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden van Italië. De Nebbiolo wordt kwalitatief gezien als de belangrijkste druivenras uit deze streek. Dit is een basisdruif die ook dient voor de bereiding van de Barolo en de Barbaresco. De vorstelijke Barolo wordt niet voor niets de “koning der wijnen en de wijn der koningen” genoemd. Verder zijn in Piemonte de Dolcetto, de Freisa d’ Asti, de Barbera d’Asti, de Barbera d’Alba, de Gavi, de Roero Arneis, de Malvasia di Castenuovo Don Bosco en natuurlijk de Moscato d’Asti hele bekende en gerenommeerde wijnen.

bekijk assortiment uit deze regio

Bezienswaardigheden

Het ongerepte Parco Nazionale del Gran Paradiso tussen Turijn en Aosta is een ongekend mooi natuurgebied. Een bezoek waard is ook het Castello St. Pierre in de Valle d´Aosta, de Basilica di Sant´Andrea anno 13e eeuw in Vercelli en de fotogenieke rijstvelden rond Vercelli. Langs de oevers van het schilderachtige Lago d´Orta, het meest westelijke van de grote meren, liggen enkele parels van dorpen en stadjes. Orta San Giulio met z´n fraaie paleizen en herenhuizen, de hooggelegen kerkSanta Maria Assuta uit de 15e eeuw en in het meer het eiland San Giulio.