U bevindt zich hier:

Regio Sardegna

Sardegna is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee dat ten zuiden ligt van Corsica, ten westen van het vasteland van Italië, en ten noorden van Tunesië. De hoofdstad is Cagliari. Sardegna is tevens een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek. Er wordt nog geleefd volgens oude tradities die afkomstig zijn van de vele overheersers uit het verleden : Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Arabieren en Savoyaarden. De Sardijnen gaan door voor de meest trotse en de vlijtigste bevolking van Italië.

Wijnen

De wijnen van Sardinië kunnen krachtig zijn of licht, zeer zoet of fijn droog, hoe dan ook, elk vindt zijn bestemming bij de heerlijke natuurzuivere maaltijden. Bekende witte wijnen zijn de Vermentino, de Nasco di Cagliari, de Vernaccia en de Nuragus di Cagliari. Typisch rode Sardijnse wijnen zijn de Monica di Sardegna, de Cannonau di Sardegna, de Carignano del Sulcis en de Campidano del Sulcis.

Gastronomie

De culinaire specialiteiten van het eiland zijn dan van oudsher gebaseerd op de keuken van herders en boeren: veel geroosterd vlees. Inmiddels is dit wel aan het veranderen, niet in de laatste plaats vanwege de populariteit van de schitterende kusten. Typische gerechten zijn de “porceddi”, varkens die volgens een duizendjarige traditie worden geroosterd aan het spit, of agnello con finochietti, lam gestoofd met wilde venkel, ui en tomaat en gallina al mirto, kip bereid met mirte. Ook heel typisch Sardijns is de bottarga, geperste visseneitjes van de harder en de pane carasau. Van de pastagerechten zijn de culurzones heel bekend : dat zijn ravioli gevuld met pecorino, aardappelpuree, knoflook en verse mint. Bekende en zeer goede kazen van Sardinië zijn de Pecorino Sardo, de Pecorino Romano en de Fiore Sardo.

Bezienswaardigheden

Sardegna wordt gekenmerkt door een golvend binnenland, dat overdekt is met “macchia” – grasland dat begroeid is met mirte, wilde tijm, vijgcactussen en dwergeiken – en een kust met helderblauw water, inhammen, uitgestrekte zandstranden en grotten. In het noord-oosten ligt de Costa Smeralda, het strand voor de jet-set. Naast Cagliari, een zeer oude mooie stad met een centrum dat een Noord-Afrikaanse uitstraling heeft, bieden Alghero, Nuoro , Sassari, Oristano, Sant’Antioco en Cala Gonone een schat aan prachtige antieke gebouwen, kerken, amfitheaters en nog veel meer schatten uit een rijk verleden. De nuraghi vormen een speciale bezienswaardigheid: dit zijn typische bouwwerken uit Sardinië die overal in het landschap te vinden zijn. Het zijn kegelvormige bouwsels die tussen 1800 en 300 v.C. zijn ontstaan en bestaan uit opgestapelde blokken basalt die afkomstig zijn van uitgedoofde vulkanen. De oorsprong van deze nuraghi is nog steeds een mysterie.