U bevindt zich hier:

Regio Friuli

Friuli is de streek gelegen in het noord-oosten van Italië en grenst aan Slovenië, Oostenrijk en aan de Adriatische zee.

Friuli-Venezia Giulia is bekend voor haar zeer diverse landschappen, die variëren van bergen en heuvels tot kliffen, stranden en prachtige lagunes. Ook kent de regio een rijk historisch verleden met vele bouwwerken en architecturale bezienswaardigheden. Op culinair gebied valt er in Friuli ook veel te genieten: denk aan de overheerlijke San Daniele ham. Bovendien worden er ook stevige gerechten gemaakt als bonensoepen, omeletten met diverse vullingen en polenta. Een visspecialiteit is baccalà, (stokvis) een populair vleesgerecht is goulash en de “marcundela “een typische braadworst die in palkken wordt gebraden en geserveerd wordt met een bord spaghetti of met een omelet.

Vooral witte wijnen


In Friuli worden voornamelijk witte wijnen verbouwd vanwege de gunstige zanderige bodem. Vooral de “Colli Orientali del Friuli” in het noorden staan bekend om hun zeer goede wijnen. Naast de autochtone druivenrassen zoals de Refosco, Picolit, Ribolla Gialla, Tocai Friulano en Verduzzo Friulano waar prachtige wijnen van gemaakt worden, verbouwt men ook internationale druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Grigio en Sauvignon. Alle witte wijnen zijn fris en fruitig, behalve de Tocai die zeer aromatisch en krachtig is. Overigens is de naam Tocai voor de wijn sinds 2009 niet meer toegestaan. De wijn heet nu Friulano.

Maar ook goede rode wijnen


Naast de mooie witte wijnen, worden er ook een aantal goede rode wijnen verbouwd in Friuli.
Druivensoorten die verbouwd worden, zijn de inheemse Refosco en Schioppettino en internationale soorten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De rode wijnen uit Friuli worden over het algemeen jong gedronken.