Regio Friuli

Friuli is de streek gelegen in het noord-oosten van Italië en grenst aan Slovenië, Oostenrijk en aan de Adriatische zee.

Friuli-Venezia Giulia is bekend voor haar zeer diverse landschappen, die variëren van bergen en heuvels tot kliffen, stranden en prachtige lagunes. Ook kent de regio een rijk historisch verleden met vele bouwwerken en architecturale bezienswaardigheden. Op culinair gebied valt er in Friuli ook veel te genieten: denk aan de overheerlijke San Daniele ham. Bovendien worden er ook stevige gerechten gemaakt als bonensoepen, omeletten met diverse vullingen en polenta. Een visspecialiteit is baccalà, (stokvis) een populair vleesgerecht is goulash en de “marcundela “een typische braadworst die in palkken wordt gebraden en geserveerd wordt met een bord spaghetti of met een omelet.

Andrea Visintini


De zeer gedreven en vakkundige Oliviero Visintini heeft bewezen jaar na jaar zeer zuivere wijnen te kunnen produceren. Zijn grote kracht is de combinatie van een moderne vinificatie met respect voor traditie. Een fundamenteel element van de uitgesproken Friuli wijnen is de Ponca bodem (leisteen).

Mousserende wijn
Vino Spumante di Qualità Metodo Classico

Vino Spumante di Qualità Metodo Classico

 Metodo-Classico-Visintini-2-scaled.jpg

Deze prachtige en bijzondere spumante wordt gemaak van 100% Ribolla Gialla, een autochtone druif uit Friuli. De stokken staan op een zeer heuvelachtig terrein vlak bij de Sloveense grens, waarbij de Ponca (=leisteen afgewisseld met lagen mergel) een groot aandeel in de bodem heeft.

De spumante wordt bereid volgens de méthode champenoise waarbij de wijn vergist wordt in inox stalen vaten en een tweede gisting ondergaat op fles. De wijn blijft 30 dagen op fles zonder filtering en zonder degorgering. Ook wordt er geen likeur de dosage toegevoegd. Dit is een niet-gefilterde spumante en zonder enige degorgering waarbij de gisten in de fles worden gelaten die gesloten wordt met een kroonkurk en met een bidule ( kleine plastic dop die zich boven in de hals bevindt) die de rijping van de wijn sur lie bevorderen.

De wijn heeft een typische sluier in tegenstelling tot de schittering en de helderheid van de bubbels die wij gewend zijn. Hij heeft een discrete en aangename mousse en fruitige aroma’s die zich mengen met de tonen van de gisten die lang in contact zijn geweest met de wijn. Het depot in de fles zorgt voor een bijzonder schenkmoment.

Visintini stelt voor om de fles staande te bewaren om het depot op de bodem te kunnen laten zinken. Voor het schenken ligt het aan de persoonlijke smaak: je kunt de wijn langzaam in het glas schenken om deze niet troebel te maken, of je kunt de gisten weer laten opkomen door de fles even op de kop te houden en zo ook het depot mee te schenken omdat dit de wijn lengte, en dikte geeft maar ook heel speciaal maakt. Het depot versterkt niet alleen de eigenschappen van de druivensoort, maar ook zijn uitgesproken karakter.

De aanbevolen serveertemperatuur is 8-9º C.

Art.nr. 40125      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

 BESTELLEN

Witte Wijnen
“Cinzia” Bianco da Tavola
Pinot Bianco "Colli Orientali del Friuli" DOP
Pinot Grigio "Colli Orientali del Friuli" DOP
Sauvignon "Colli Orientali del Friuli" DOP
Ribolla Gialla "Colli Orientali del Friuli" DOC
Friulano "Colli Orientali del Friuli" DOC
Malvasia IGP delle Venezie

“Cinzia” Bianco da Tavola

vinocinziabottiglia.jpg

Oliviero Visintini, vakkundig  wijnmaker staat vooral ook bekend om de productie van kristalzuivere wijnen. Zijn wijngaarden staan op de meest hooggeclassificeerde gebieden van Friuli nl. Colli Orientali del Friuli en Collio. De bodemsoort hier is voornamelijk ponca (mergel- afgewisseld door kiezellagen).

De Cinzia is een zeer frisse elegante en geslaagde cuvée van 95% Friulano en 5% Pinot Bianco. De wijn heeft een fraaie structuur met een hele fragiele balans en een mooie spanning tussen de zuren. Hij is mooi vol, fluwelig en sappig. Aan te bevelen als aperitief en met name geschikt bij vis en bij schaal-  en schelpdieren. Overheerlijk bij mosselen. Zeer breed inzetbaar. De ideale serveertemperatuur is 10-12ºC.            

Art.nr. 40100      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

BESTELLEN

Pinot Bianco “Colli Orientali del Friuli” DOP BIO

Pinot-bianco-1.jpgDeze wijn wordt gemaakt van 100% Pinot Bianco.Pinot Bianco De wijngaarden staan op een bodem van mergel- afgewisseld door kiezellagen Hij is niet te droog van smaak.

Na het handmatig plukken van de druiven wordt een deel van de sap gedurende 12 tot 24 uur vergist op de schilletjes waardoor er meer structuur en zachtheid van de wijn wordt verkregen. De wijn heeft een prachtige strogele kleur. Hij heeft een fris en een fruitig bouquet dat doet denken aan ananas en banaan, maar men vindt er ook hints van witte bloemen. Zijn smaak is elegant, droog, vol en fluwelig en komt goed overeen met de geur. Het is een mooie aperitiefwijn maar past uitstekend bij lichte voorgerechten van vis, pasta en rijst met schelpen, met scampi’s , groentesoepen,ei en rijst met asperges. De aanbevolen serveertemperatuur is 10-12 ºC.

Art.nr. 40118      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

 

Pinot Grigio “Colli Orientali del Friuli” DOP BIO

pinotgrigio_visintini.jpgDeze koperkleurig Pinot Grigio behoort tot de witte wijnen en is geen rosé! Deze wijn is hèt paradepaardje van Visintini. De vergisting geschiedt op schil waardoor zijn aparte kleur te verklaren is. De wijngaarden staan op een bodem van mergel- afgewisseld door kiezellagen. Hij is niet te droog van smaak.

Hij heeft een fris en een fascinerend bouquet dat doet denken aan in bloei staande rozen en aan een rijpe perzik. Past uitstekend bij spaghetti met tomaat en basilicum, gnocchi met een vleessaus, kip, wit vleesgerechten en koraalzwammen. Heerlijk ook bij Italiaanse salami. De aanbevolen serveertemperatuur is 10-12 ºC.

Art.nr. 40101      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14%

BESTELLEN

 

Sauvignon “Colli Orientali Friuli” DOP BIO

Sauvignon-1.jpg

Bekend staat deze gedreven en vakkundige producent om de productie van kristalzuivere wijnen. Vooral zijn stuivend kruidige Sauvignon afkomstig van de Ponca-bodem (mergel- afgewisseld door kiezellagen), is bijzonder om zijn niet te droge en zeer frisse smaak.

Hij heeft een mooie strogele kleur. Hij heeft een hele aromatische geur met hints van salie, perzik, vlierbes en paprika. Zijn smaak is vol en droog en komt overeen met zijn geur. Dit is een mooie aperitiefwijn maar past ook uitstekend bij gekruide voorgerechten, middelrijpe kazen, asperges, rauwe ham en schaal- en schelpdieren. De ideale serveertemperatuur is 10-12 ºC.


Art.nr. 40102      Inhoud 0,75 Ltr.     Alcohol 14%

BESTELLEN

Ribolla Gialla “Colli Orientali del Friuli” DOC

vinoribollagiallabottiglia-1.jpg

Deze druivensoort komt alleen in Friuli voor en is dus autochtoon. De Ribolla Gialla druif is wat Riesling-achtig.

Kenmerk van deze wijn is dat hij van alle Friulaanse wijnen de meest droge is. Het is een zeer gewilde begeleider van o.a. de beroemde San Daniele-ham. De stokken staan op een zeer heuvelachtig terrein vlak bij de Sloveense grens, waarbij de Ponca (mergel- afgewisseld door kiezellagen) een groot aandeel in de bodem heeft die de wijn een mineralige smaak geeft.

De wijn heeft een mooi bittertje in de afdronk. Door zijn plezierige frisheid wordt hij vaak als aperitief geschonken. Het is tevens een perfecte wijn bij koude voorgerechten van met name vis maar ook regionale vissoepen en visgerechten met romige sauzen. De aanbevolen serveertemperatuur is 10-12ºC. 


Art.nr. 40104      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

 

Friulano “Colli Orientali del Friuli” DOC BIO

Friulano.jpg

Bekend staat deze gedreven en vakkundige producent om de productie van kristalzuivere wijnen. Vooral zijn FriulanoFriulano (die vroeger Tocai Friulano heette) afkomstig van de Ponca-bodem (=een mergelachtige bodem met lagen kiezelstenen ) is bijzonder om zijn aromatisch en krachtig karakter.

Hij heeft een mooie strogele kleur met groene reflexen. De wijn heeft een frisse geur van amandel, appel en bloemen. Hij is droog, fruitig met middelmatige zuurtjes in zijn afdronk. Heerlijk als aperitief of met San Daniele ham. Past ook heel goed bij veel visgerechten, kip en kalkoen, asperges met gekookt ei of roerbakei met verse kruiden en rijst met asperges. Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12 ºC.


Art.nr. 40103      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

Malvasia IGP delle Venezie

 malvasiavisintini2015.jpg

Deze wijn wordt gemaakt van 100% Malvasia druif. De druiven worden met de hand geplukt en nadat ze zijn ontsteeld worden ze zacht geperst. Er volgt een vergisting en rijping op de droesem in Inox stalen vaten tot maart. Na filtering laat men de wijn nog een maand rusten voordat hij wordt gebotteld. Hij heeft een strogele kleur. Hij heeft karakteristieke aromatische geuren die doen denken aan specerijen zoals nootmuskaat, peper en kaneel. Zijn smaak is droog en aangenaam aromatisch.

Zeer geschikt als aperitiefwijn maar ook als begeleider van vis zoals sardines, snoekbaars en van schaaldieren zoals kreeft, langoustines en scampi’s. Past ook heel goed bij risotto’s, pastagerechten en groentesoepen.

De aanbevolen serveertemperatuur is 10-12°.

Art.nr. 40120      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14%

 BESTELLEN

Rode Wijnen
Palmira Rosso da Tavola
Refosco dal Peduncolo Rosso "Colli Orientali del Friuli" DOC

Palmira Rosso da Tavola

vinopalmirabottiglia.jpg

Oliviero Visintini, behorend tot de groep nieuwe generatie wijnmakers, staat bekend als producent van loepzuivere wijnen.

Zijn wijngaarden staan op de meest hooggeclassificeerde gebieden van Friuli nl. de Colli Orientali del Friuli en Collio. De bodemsoort hier is voornamelijk ponca (mergel- afgewisseld door kiezellagen) en mergel. De wijn Palmira wordt gemaakt van 100% Merlot. De druiven worden met de hand geplukt in september. De wijn wordt gebotteld in augustus van het jaar dat op de oogst volgt.

Hij heeft een mooie robijnrode kleur. Zijn ingetogen geur doet denken aan rood fruit. Hij heeft een toegankelijke smaak met zachte, aangename tannines. Deze wijn past uitstekend bij de meest uiteenlopende en eenvoudige gerechten van zowel wit als rood vlees. De ideale serveertemperatuur is 18-20ºC.

Art.nr. 40111      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

BESTELLEN

 

 

 

Refosco dal Peduncolo Rosso Colli Orientali del Friuli DOC 

vinorefoscobottiglia.jpg

Deze prachtige wijn wordt gemaakt van de Refosco dal Peduncolo Rosso druif, een variëteit van de Refosco druivenras. Hij ontleent zijn naam aan zijn rode steeltjes. Het is een heel oud Friulaans druivenras. De wijn heeft een prachtig robijnrode kleur met paarse reflexen. Zijn geur is intens, met hints van bramen en bosvruchten, soms ook wat grasachtig. Het is een mooie droge wijn, met veel fruit, lichte tannines, frisse zuren en een prettig bittertje in de afdronk. Deze wijn gaat goed samen met vette vleesgerechten zoals stinco en cotechino, wild en zuurkool en rijpe kazen, maar ook met konijn, kip, rund- en kalfsvlees met tuinkruiden, gerechten met truffel en door zijn zoute component ook met ham.

De aanbevolen serveertemperatuur is 18-20 ºC.

Art.nr. 40110      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13,5%

BESTELLEN