U bevindt zich hier:

Regio Le Marche

In het westen begrensd door Romagna, Toskane en Umbrië, kijkt Le Marche uit op de blauwe Adriatische Zee. Deze provincie is een betoverende lappendeken van oude stadjes, golvende heuvels en lange zandstranden. Le Marche ( de marken ) werd voor het eerste bevolkt door de Piceni, een stam die later assimileerde met de Romeinen. Hier ligt ook San Marino, de kleine en oudste republiek van Europa.

Wijnen

De Verdicchio dei castelli di Jesi is een zeer bekende wijn uit Le Marche, die niet alleen goed bij vis past maar bij veel andere spijzen en zich goed leent bij een koud buffet. De Falerio dei Colli Ascolani is een mooie dorstlesser op elk moment van de dag vanwege zijn mooie droge, aangename en enigszins zure smaak. Van de rode wijnen is de Rosso Conero bekend , (voornamelijk gewonnen uit de Montepulciano druif) en de Rosso Piceno (voornamelijk verkregen uit de Sangiovese druif).

Gastronomie

Zacht welvend daalt het land af naar de kust en dit samengaan bewerkte twee dingen in de plaatselijke traditionele gerechten, t.w. een oeroude landbouw en de buit die de vissers binnenbrachten. De lokale keuken biedt truffels en stevige bergkazen, sappige hammen en salami’s, olive ascolane ( in een deegjasje gefrituurde olijven met een vulling van vlees en kaas ) en Brodetto, een smakelijke vissoep uit Ancona. Men eet hier veel lam, konijn , rundvlees en kwartel , maar wildzwijns- en varkenvlees zijn hier veruit favoriet.

Bezienswaardigheden

De middeleeuwse steden Urbino en Ascoli Piceno vormen de hoogtepunten van deze regio. Ancona is de hoofdstad en tevens de grootste havenstad van Le Marche. San Leo is een van de mooiste kleine stadjes met een indrukwekkend kasteel. Pesaro is een van de grote badplaatsen, maar ook Fano is heel bijzonder met zijn mooie centrum en antieke gebouwen. In Jesi staat een prachtige 14e eeuwse kerk, de San Marco, maar deze plaats is vooral bekend om zijn witte wijn de Verdicchio. De indrukwekkende Grotte di Frasassi zijn een bezoek meer dan waard.