Regio Abruzzo

In het noorden grenst de regio aan Le Marche, in het noordwesten en westen aan Lazio, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee. Het kijk uit op de Balkan. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat “Land van de zwijnen” betekent. Tot 1963 was Abruzzo verenigd met Molise. Abruzzo is vanwege het ruige landschap dunbevolkt. Het binnenland van Abruzzo wordt gedomineerd door de vruchtbare Apennijnen en is een van de laatste ongerepte gebieden van Italië. Het hoogste punt is de Gran Sasso (2912 m). Abruzzo is gedeeltelijk met uitgestrekte bossen overdekt.

Cantina Tollo

Cantina Tollo is een prachtige cooperatief dankzij een solide samenwerkingsgeest. In 1960 waren er 19 partners, nu zijn het er bijna 1200: een heldere synthese die getuigt van de nauwe band van Cantina Tollo met het land en die de toewijding van de mensen die met een enorme passie de wijngaarden onderhouden weerspiegelt. De opmerkelijke groei van Cantina Tollo is ontstaan uit een gezonde en uitgebalanceerde innovatie die altijd aanwezig is geweest, terwijl de oude tradities daarbij niet uit het oog werden verloren. Deze strategie is beloond met een grote erkenning en waardering voor haar wijnen op internationaal niveau en heeft geleid tot de "Gran Vinitaly 1999", een onderscheiding die nooit eerder aan een cooperatief is toegekend. Laat u verleiden door de kwaliteit van Cantina Tollo. Elke fles heeft zijn eigen verhaal, een verhaal dat geschreven is in de zonnige heuvels van Abruzzo. 

 

Witte Wijnen
Pinot Grigio Rocca Ventosa IGP
Aldiano Trebbiano d’ Abruzzo DOP
Pecorino Terre di Chieti IGT
Cretico Chardonnay Terre di Chieti IGT
Gufo bianco Terre di Chieti IGT
Trebbiano Rocca Ventosa DOP
Chardonnay Terre di Chieti IGP

Pinot Grigio Rocca Ventosa IGP

 Deze mooi wijn vanRV-pinot-grigio-Tollo-nieuw-etiket.jpg Tollo heeft een mooie goudgele kleur met groene reflexen. Zijn geur is heel fris met hints van vers fruit en elegante florale tonen. Hij heeft een zeer volle smaak die evenwichtig is en een goede structuur heeft.

Men vindt er hints van kruisbessen en abrikozen. Hij heeft een mooi licht bittertje in de afdronk. Deze wijn is een goede begeleider van voorgerechten op basis van vis, schaaldieren, lichte hoofdgerechten, wit vlees en verse kazen. Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12ºC.

Art.nr. 20307      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

 bestellen

Aldiano Trebbiano d’ Abruzzo DOP

aldiano_trebbiano-nieuw.png

Deze prachtige wijn wordt gemaakt van 100 % Trebbiano d’ Abruzzo,  een autochtoon ras uit de Abruzzen. Rijping geschiedt gedurende 3 maanden in roestvrij stalen vaten. Hij heeft een heldere strogele kleur met gouden reflexen en groenige nuances. Hij is heel fruitig in de neus met hints van tropisch fruit en zachte tonen van honing en vanille. Hij heeft een mooie evenwichtige volle smaak met een lange afdronk.

Deze wijn past heel goed bij voor- en hoofdgerechten met vis, garnaaltjes, lichte voor- en hoofdgerechten met vlees en middelrijpe kazen. Ook heerlijk bij een risotto alla Milanese of eiergerechten met ham of spek. De aanbevolen serveertemperatuur is 7-8ºC.
Het ideale wijnglas is een klein formaat Bourgogneglas met een bovenwijdte van 4-5 cm.

Art.nr. 20317      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13,5%

 BESTELLEN

Pecorino Terre di Chieti IGT

Pecorino.jpg

Met de Pecorino heeft Cantina Tollo een hele mooie uitdrukking gegeven aan een inlandse wat boerse wijn. Hij is gemaakt van 100% Pecorino druif, een inheemse ras uit de Abruzzen.
Hij ondergaat zijn rijping in roestvrij stalen vaten onder gecontroleerde temperatuur.

Hij heeft een prachtige strogele kleur met groene reflexen. Hij is heel fruitig met hints van citrusvruchten en tropisch fruit, maar ook van perzik, mango en salie, die zich mengen met elegante bloemengeuren. Zijn smaak is vol en van een goede structuur, zeer lang aanhoudend met in de afdronk een licht balsamische toon.
Deze wijn past goed bij antipasti van vis en rauwe visgerechten, schaaldieren, tussen- en hoofdgerechten met vis, artisjokken en gaat heel goed samen met verse kazen.
De aanbevolen serveertemperatuur is 12º C.

Art.nr. 20316       Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

Cretico Chardonnay Terre di Chieti IGT

cretico_tollo-nieuw.png

Met deze wijn heeft Cantina Tollo een moedige uitdaging gewonnen. Deze wijn is een mooie uitdrukking geworden van de grote liefde van de wijnmaker voor een Internationale druif waarbij door innovatie een briljant resultaat is verkregen.
Hij is gemaakt van 100% Chardonnay druif. Hij ondergaat houtrijping gedurende 18 maanden en krijgt daarna nog 6 maanden flesrijping.

Hij heeft een mooie strogele kleur met goud reflexen. In de neus is hij heel fruitig met hints van geel, rijp fruit en tonen van tropisch en gedroogd fruit die zich vermengen met elegante hints van vanille, suikerbonen en honing. Zijn smaak is vol, overtuigend en zeer lang aanhoudend.
Deze wijn past goed bij voorgerechten, wit vlees- of visgerechten in de oven, vissoep, maar ook bij rijpe en halfrijpe kazen met confituren of citrusvruchtenhoning.
De aanbevolen serveertemperatuur is 12º C.

Art.nr. 20318     Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14%

BESTELLEN

Gufo bianco IGT 

gufo-bianco-nieuw.png

Deze zeer toegankelijke wijn is een blend van 60% Trebbiano en 40% Chardonnay.

Hij heeft een heldere strogele kleur. In de geur vindt men hints van tropisch vruchten.
Zijn smaak is fris en fruitig. Deze wijn is een goede begeleider van voorgerechten met vis, schaaldieren, lichte voorgerechten van vis of wit vlees en verse kazen.
De aanbevolen serveertemperatuur is 8ºC.

Art.nr. 20330      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12%

BESTELLEN

Trebbiano Rocca Ventosa d’Abruzzo DOP

Rv-trebbiano-Tollo-nieuw-etiket-1.jpg

Deze delicate wijn wordt gemaakt van 100% Trebbiano. Het is een zachte en soepele wijn met frisse zuren en veel finesse. Zijn kleur is helder strogeel met groene reflexen.

Hij heeft een fruitige geur, met vooral tropisch fruit en mooie bloementonen. Zijn smaak is zacht met in de afdronk een fijne amandeltoets. Deze wijn is heel geschikt als aperitiefwijn, hij is heerlijk op het terras en een mooie begeleider van lichte gerechten, wit vlees en verse kazen. De ideale serveertemperatuur is 12ºC.

Art.nr. 20310      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12%

BESTELLEN

Chardonnay Terre di Chieti IGP

RV-chardonnay-Tollo-nieuw-etiket.jpg

 

Deze zeer smaakvolle wijn wordt verkregen uit een vergisting van de most met de schilletjes en een gedeeltelijke houtrijping (10% ) op Franse eikenhouten vaten.

Hij heeft een mooie strogele kleur met groene reflexen. In de neus vindt men hele fruitige aroma’s met hints van exotisch fruit, honing en vanille. Zijn smaak is vol en mooi in balans. Hij heeft een lange afdronk. Het is een “allemansvriend” die het prima zal doen bij uiteenlopende gerechten, zoals lichte voorgerechten met vis, schaaldieren, zalm, spaghetti “ai frutti di mare”, rijstgerechten met vis, geroosterde vis, licht wit vlees, een salade met geitenkaas en verse kazen. De aanbevolen serveertemperatuur is 8ºC.

Art.nr. 20309     Inhoud 0,75 Ltr.     Alcohol 13%

BESTELLEN

"TRE" Trebbiano d' Abruzzo DOP

Tre.jpg

Cantina Tollo heeft met deze elegante wijn een hele mooie synthese weten te bereiken tussen verleden en heden. Het is een prachtige uitdrukking van een oud traditioneel druivenras die samen is gegaan met moderne en hedendaagse nieuwe wijnbouwtechnieken. Hier is veel zorg aan besteed waardoor de Tre een hele elegante wijn is geworden.

Deze wijn wordt gemaakt van 100% Trebbiano d’Abruzzo die half september wordt geplukt.

De wijn ondergaat voor 70 % een vergisting en rijping in Inox en voor 30% in Sloveens eikenhouten vaten van 30 hl.

Hij heeft een prachtige strogele kleur. In de neus vindt men hints van gele appel, perzik, schillen van citrusvruchten en witte bloemen en ook elegante rokerige tonen en tonen van hazelnoot. Hij heeft een medium body, is mooi mineralig en heeft een elegante lange afdronk.

Deze wijn is een prachtige begeleider van voorgerechten van vis en van de meest uiteenlopende visbereidingen, wit vlees en middelrijpe kazen.

De aanbevolen serveertemperatuur is 12°C.

Art.nr. 20309   Inhoud 0,75 Ltr.     Alcohol 13%

BESTELLEN

Aldiano Passerina Abruzzo DOP 

Aldiano-Riserva-Montepulciano-d-Abruzzo-Dop-2016-Cantina-Tollo-nieuw.jpg

 

Een fruitige witte wijn, gemaakt van 100% Passerina, met kenmerkende frisheid van de Abruzzo regio. Direct na kneuzing van de druiven en voor vergisting wordt de most met de schilletjes bij5/8ºC. opgeslagen voor extra frisheid. Vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks gedurende 3 maanden.

De wijn heeft een strogele kleur met groenachtige tinten. In de neus vind je abrikozen, perzik en grapefruit. De smaak is vol en goed in balans. De Passerina is heerlijk in combinatie met geroosterde vis met citroen en anjovis of met linquine alla vongole.

De aanbevolen serveertemperatuur is 12ºC.

 Art.nr. 20337      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

 

Rosé Wijn
Montepulciano d' Abruzzo Cerasuolo DOP

RV-cerasuolo-Tollo-nieuw-etiket-1.jpgMontepulciano d’Abruzzo Cerasuolo DOP

Dit is een zeer harmonieuze rosé uit de Abruzzen gemaakt van de Montepulciano druif.

Zijn kleur is zeer fonkelend en zijn geur is intens met impressies van rood fruit. Geproduceerd volgens oude tradities, drukt deze wijn enerzijds kracht en body uit, en anderzijds de frisheid en de geuren die eigen zijn aan de Montepulciano druiven. In zijn afdronk is hij fluwelig.
Deze wijn gaat goed samen met antipasti, lichte gerechten op basis van vis of vlees, hoofdgerechten met vis, geroosterd wit vlees en verse of middelrijpe kazen.
De aanbevolen serveertemperatuur is 10ºC.

Art.nr. 20312      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

 BESTELLEN

Rode Wijnen
Aldiano Montepulciano d’Abruzzo DOC
Cagiòlo Montepulciano d’Abruzzo DOC
Gufo Rosso IGT
Montepulciano d' Abruzzo Rocca Ventosa DOP Gold Medal Mundus Vini 2018
Merlot Terre di Chieti IGT
Sangiovese Terre di Chieti IGP
"MO" Riserva DOP Montepulciano D'Abruzzo

Aldiano Montepulciano d’Abruzzo DOC

 Aldiano-Montepulciano-nieuw.jpg

Donkere robijnrode wijn, gemaakt van de Montepulciano druif waarvan de wijnstokken 20 tot 25 jaar oud zijn. Hij ondergaat een houtrijping gedurende 12 maanden (70% in Sloveens groot eiken vat en 30% in barriques van 225 l.) en daarna nog een flesrijping van 6 maanden. Hij heeft in de neus tonen van rijp rood fruit (met name marasca kersen) en vanille. Hij heeft een krachtige smaak met aangename, rijpe tannines. Past ideaal bij pastagerechten met een stevige saus, geroosterd (rood) vlees, lamsvlees, wild zoals wild zwijn, hert en haas, gevogelte, gerechten waar truffel in is verwerkt en gerijpte kazen.
Het is sterk aan te bevelen om de wijn te decanteren van te voren zodat hij veel lucht krijgt. Hij wordt dan toegankelijker en zachter. Deze wijn harmonieert met name met diverse italiaanse kruiden zoals rozemarijn en ook met knoflook zelfs als deze in ruime mate worden gebruikt. De aanbevolen serveertemperatuur is 18ºC.
Hij kan het beste geserveerd worden in een tulpvormig glas met een opening van 4-5 cm.

Art.nr. 20313      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14%

BESTELLEN

Cagiòlo Montepulciano d’Abruzzo DOC

Cagiolo-Montepulciano-d-Abruzzo-d-o-p-Reserva-2011-Cantina-Tollo.jpg

Donkere robijnrode wijn, gemaakt van de Montepulciano druif waarvan de stokken 25 tot 30 jaar oude zijn. Hij ondergaat een houtrijping gedurende 18 maanden in barriques en daarna een flesrijping van 6 maanden.

Hij heeft in de neus tonen van rijp rood fruit (met name marasca kersen en bramen ) fijne kruidige geuren van vanille, cacao, drop en kaneel. Hij heeft een krachtige smaak met aangename, fluwelige en zachte tannines. Gaat heel goed samen met gerechten met eekhoorntjesbrood (funghi porcini ) en truffel, geroosterd (rood) vlees, wild en gerijpte kazen. De ideale serveertemperatuur is 18-20ºC.

Art.nr.20314       Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14,5%

BESTELLEN

Gufo Rosso IGT 

Gufo-Rosso-nieuw.jpg

Deze wijn is een blend van 50% Montepulciano en 50% Sangiovese. Hij heeft een mooie heldere robijrode kleur met paarse reflexen.

Zijn neus is fris en fruitig met hints van rood fruit en kruidige tonen. Zijn smaak is evenwichtig, zacht en lang aanhoudend. Deze wijn past goed bij gerechten met vlees, wit vlees, verse en middelrijpe kazen. De aanbevolen serveertemperatuur is 18ºC.

Art.nr. 20329      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

BESTELLEN

Montepulciano d’Abruzzo Rocca Ventosa DOP

RV-montepulciano-Tollo-nieuw-etiket.jpg

Één van de grootste terroirwijnen van Italië is de Montepulciano d’Abruzzo. Deze autochtone druif heeft in de loop der jaren in zee- en bergklimaat zijn habitat gevonden.

Deze mooie wijn heeft een robijnrode kleur met een paarse zweem. Hij heeft aroma’s van klein rood fruit en met name van marasca kersen, zijn geur is delicaat en kruidig. Hij heeft een medium body met zachte en zeer gebalanceerde tannines en mooi verpakte zuren. Daar hij geen houtrijping heeft gehad, heeft hij zijn vitaliteit behouden. Ideale gerechten bij deze wijn zijn middel gerijpte kazen, antipasti van vlees en gekruide en gegrilde vleesgerechten. De aanbevolen serveertemperatuur is 18ºC.

Art.nr. 20311     Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

Merlot Terre di Chieti IGT

RV-merlot-Tollo-nieuw-etiket.jpg

Deze mooie wijn van Cantina Tollo wordt van 100% Merlot druiven gemaakt. Deze groeien rondom het gebied van Tollo op 130-150 meter boven de zeespiegel met ligging op het zuid-zuidoosten.

Hij heeft een prachtige robijnrode kleur met paarse reflexen. In de neus heeft hij zoete tonen van bosvruchten met elegante kruidige tonen. Hij is vol van smaak, zacht en evenwichtig. Het is een perfecte wijn bij smaakvolle hoofdgerechten, gebraden vlees en middelrijpe kazen. De aanbevolen serveertemperatuur is 18ºC.

Art.nr. 20327      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

Sangiovese Terre di Chieti IGP

RV-Sangiovese-Cantina-Tollo-nieuw-etiket.jpgIn zijn categorie een absolute topwijn! De Sangiovese 2004 kreeg niet alleen 86 punten van Robert Parker, maar ook een zilveren medaille tijdens het Concours Mondial van Brussel! Het is een stijlvolle Sangiovese met aroma’s van kersen, vijgen, pruimen. Hij heeft frisse zuren en zachte tannines. De wijn is harmonieus en heeft een mooie afdronk. Veel wijn voor je geld!

Deze wijn is een goede begeleider van hoofdgerechten met vlees, met name ook met wit-vleesgerechten, verse of middelrijpe kazen. De ideale serveertemperatuur is 18ºC.

Art.nr. 20311      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN

"MO" Riserva Montepulciano D'Abruzzo

Mo.jpg

 De “MO” is een hele elegante, toegankelijke wijn, gemaakt van 100% Montepulciano druiven die in oktober worden geplukt. De wijnstokken zijn 30 jaar oud. Na fermentatie onder gecontroleerde temperatuur rijpt de wijn 24 maanden in eikenhouten vaten. Hij heeft een intens robijnrode kleur met een paarse zweem. Zijn geur heeft intense fruittonen met name van zwarte kersen en bosvruchten die zich mengen met tabak, drop en mooie kruidige toetsen. De smaak zet vol en zacht in en ontwikkelt zich naar een aangename lange afdronk, zacht aromatisch en met zachte tannines.  Hij is complex met een prachtige gebalanceerde structuur. Deze wijn is een mooie begeleider van rijpe kazen, smaakvolle voorgerechten en met rundvlees, vlees van de gril en wild. En natuurlijk met gerechten waarin truffel is verwerkt. Ook bijzonder in combinatie met pure chocolade. Dit is een wijn van een hoog niveau.

De “MO 2016 heeft net als de 2011, 2012, 2013, de 2014 en de 2015 de prestigieuze Tre Bicchieri Gambero Rosso  gewonnen !!. De aanbevolen serveertemperatuur is 18°C.

 Art.nr. 20344      Inhoud 0,75 Ltr.     Alcohol 13,5%

BESTELLEN

Abruzzo Biologische Wijnen
Trebbiano d’Abruzzo Rocca Ventosa
Montepulciano d’Abruzzo

Trebbiano d’Abruzzo Rocca Ventosa DOP biologico Cantina Tollo

Trebbiano.pngDeze delicate wijn wordt gemaakt van 100% Trebbiano die op biologische wijze wordt geteeld.a17 Het een soepele wijn met frisse zuren en veel finesse. Zijn kleur is helder strogeel met groene reflexen.

In zijn geur vindt men mooie minerale tonen en hints van bloemen. Zijn smaak is zacht met in de afdronk een fijne amandeltoets. Deze wijn is heel geschikt als aperitiefwijn en een mooie begeleider van de meest uiteenlopende visgerechten, wit vlees en verse kazen. De ideale serveertemperatuur is 12ºC.

Art.nr. 20335       Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

BESTELLEN

Montepulciano d’Abruzzo DOP biologico Cantina Tollo

Montepulciano.pngÉén van de grootste terroirwijnen van Italië is de Montepulciano d’Abruzzo.a18 Deze autochtone druif heeft in de loop der jaren in zee- en bergklimaat zijn habitat gevonden. Deze wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Hij heeft een prachtig robijn rode kleur met paarse reflexen.

In zijn geur vindt men hints van kleine rood fruit, viooltjes en zoethout. Zijn smaak is mooi gestructureerd en hij heeft zachte tannines. Deze wijn vormt een ideale combinatie met pasta gerechten met rode sauzen, geroosterd vlees, worstwaren en gerijpte kazen. De aanbevolen serveertemperatuur is 18ºC.

Art.nr. 20336      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13%

BESTELLEN