U bevindt zich hier:

Regio Lombardia

Het gebied strekt zich uit van de Alpen, bij de Zwitserse grens, tot de eindeloze Povlakte en grenst aan Piemonte, Veneto, Trentino Alto-Adige en Emilia Romagna. Lombardije is het financiële hart van Italië en heeft als stijlvolle hoofdstad Milaan, ook wel het centrum van de haute couture.
Deze streek is genoemd naar de Longobarden of Lombarden die Italië in de 6e eeuw binnenvielen. De Lombarden ontwikkelden een groot talent voor bankieren en handeldrijven. In de 14e en 16e eeuw grepen de aanzienlijkste families uit dit gebied de macht. Met name de Visconti’s en de Sforza’s van Milaan hebben prachtige paleizen, kerken en kunstwerken nagelaten die nog steed te bewonderen zijn. Steden als Bergamo, Mantova, Pavia, Cremona zijn de moeite waard om te bezichtigen, evenals het prachtige Comomeer of het Lago Maggiore.

Gastronomie

De keuken van noord-Italië is rijk en stevig. Hier wordt in tegenstelling tot andere delen van het land ook in boter gebakken en worden sauzen weleens verfijnd met slagroom. In Lombardije wordt veel risotto gegeten, denk aan de risotto alla Milanese en veel kazen, zoals de Grana Padano, de Robiola, de milde Gorgonzola en de Taleggio. Ook zijn de Cotoletta alla Milanese bekend, de grote variatie aan vlees- en wildgerechten, geserveerd met een stukje goudgele polenta. Het aperitief Campari en het digestief Fernet , net als de beroemde kerstkoek de Panettone vinden hun oorsprong in Milaan.

Wijnen

De meest bekende wijnen uit deze streek zijn de Valtellina, de Franciacorta, de Grumello, de Sassella, de Valcalepio en de Lugana. De wijngaarden van Lombardije liggen in het noorden omringd door de Alpen en in het zuiden begrensd door de Po. Het Valtellinadal wordt als een wijnparadijs beschouwd. Als men bedenkt hoe de wijnstokken zich vastklampen tussen de rotsblokken en hoe de steile hellingen van de bergen met wijnstokken zijn beplant, dan begrijpt men de innige verhouding die hier in de loop der eeuwen is ontstaan tussen mens en wingerd.