U bevindt zich hier:

Regio Umbria

Deze streek, die lang werd weggeschoven als de “vriendelijker zuster”van Toscane, is sinds kort uit de schaduw van haar beroemde buurvrouw getreden. Vanwege de uitgestrekte, golvende vlakten en de hoge, ruige berggebieden wordt deze schilderachtige regio ook wel het “Groene Hart van Italïe” genoemd. Umbrië is bij velen bekend door de talrijke mooie middeleeuwse heuvelplaatsjes.

Wijnen

Ook de wijnen van Umbrië zijn een reis waard. De Orvieto is een mooie witte wijn die onmiddellijk herkenbaar is aan een licht bittere smaak die voortkomt uit de bodem die uit tufsteen bestaat. De rode Sagrantino di Montefalco is een wijn met een geheel eigen karakter. Hij is donker, intens en krachtig met veel smaak en hij heeft een lange levensduur.

Bestel wijnen uit Umbria

Gastronomie

De gerechten uit de keuken van Umbrië worden bereid volgens oeroude recepten van de Romeinen. Verse groenten, al dan niet verwerkt in voedzame soepen, gegrild vlees, zoals de beroemde porchetta ( gegrild speenvarken) , pecorino, kruiden en paddenstoelen van de beboste heuvels vormen de simpele ingrediënten van een Umbrisch menu. De geurige, donkergroene olijfolie behoort volgens kenners tot de beste van Italië. De koning van de keuken is Umbrië is de truffel, zowel de witte als de zwarte er bestaan minstens zeven soorten van. Typische gerechten die hiermee bereid worden zijn de Trote ( forellen ) di Norcia al tartuffo, de Agnello ( lam ) al tartuffo nero en heerlijke crostini met truffelpasta. Sinds het begin van de vorige eeuw staat Umbria bekend om chocolaatjes die in Perugia worden geproduceerd: de Baci Perugini. Als je het verpakkingspapiertje voorzichtig van het bonbonnetje haalt, komt er een kleine briefje uit met een mooie liefdesspreuk van bekende of minder bekende personen. In vier talen, dus elke bonbon is en blijft een cadeautje op zich.

Bezienswaardigheden

Een beroemde plaats uit Umbrië is Assisi, de plaats van de heilige Franciscus, waar nu nog een mooie basiliek aan hem geweid is met mooie fresco’s van Giotto. In Orvieto, die spectaculair op de helling van een vulcaan ligt, kan men Etruskische overblijfselen bekijken en een van de mooiste romaans-gotische kathedralen van Italië bezichtigen. Andere steden die zeer de moeite waard zijn zijn Gubbio, met heel veel middeleeuwse bezienswaardigheden, Perugia met zijn beroemde universiteit, en waar ook een universiteit voor buitenlanders is om er de Italaanse taal te leren. Het in bossen gelegen Spoleto is de lieflijkste Umbrische heuvelstad met de prachtige 12e eeuwse Duomo. Het Lago di Trasimeno is een prachtig meer dat te midden van glooiende heuvels ligt.