Regio Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is het hart van Midden-Italië, een brede strook land die heuvels en de Povlakte omvat en die de scheiding vormt tussen het koude noorden van de Alpen en het warme, mediterrane zuiden. Met zijn rijke landbouwgrond, histroeische steden en bloeiende industrie is het een van de welvarendste gebieden van Italië.

Wijnen

De zware maaltijden uit deze streek worden gemakkelijk verdragen dankzij de begeleiding van de bevallige makkelijk drinkbare wijnen uit dit gewest, zoals een Lambrusco of een Sangiovese di Romagna. Ook de Albana di Romagna en de Trebbiano di Romagna zijn karakteristieke wijnen uit dit gebied.

Gastronomie

“Wanneer je hoort spreken over de keuken van Bologna, maak dan een buiging, want dat verdient zij”. Dit schreef Pellegrino Artusi, die in 1891 het beroemdste Italiaanse kookboek schreef : “De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten”. Het is een nogal zware keuken die wellicht door het klimaat vereist wordt en overigens een uitermate smakelijke en gezonde kost heeft. “Bologna la grassa” -het vette Bologna- zegt men in Italië. Kijk maar eens naar de deegwaren: Lasagna al Forno, Tagliatelle, Tortellini en de vleeswaren zoals Mortadella en de prosciutto di Parma en de “Zampone uit Modena” een gevulde varkenspoot . Ook is deze streek bekend om zijn Parmiggiano Reggiano en de Aceto Balsamico di Modena. De piedina tenslotte is een plat brood dat bij de warme maaltijd wordt gegeten in plaats van brood maar hij kan net als pizza ook belegd worden gegeten als een soort broodje.

Bezienswaardigheden

Bekende mooie steden van deze regio zijn Bologna, Modena, Parma, Piacenza en Ferrara waar kunst en cultuur rijkelijk aanwezig zijn. Aan de kust is het goed toeven in Rimini of Cesenatico. In Ravenna kan men prachtige mozaïeken bekijken in de basiliek van San Vitale.