Regio Veneto

Veneto is een zeer gevarieerd gebied. Men vindt er het adembenemende natuurschoon van de Dolomieten, het Gardameer ( het grootste meer van Italië) en de golvende Colli Euganei, maar ook schitterende oude steden als Verona, Vicenza en Padua. Welvend in glooiende heuvels ligt het gebied tussen de vruchtbare vlakten van de Po en de Adriatische kust.

Viviani

Claudio Viviani – de buurman van Quintarelli – behoort ook tot de nieuwe lichting van betere wijnmakers.

De familie Viviani bezit 7 ha wijngaarden in Mazzano in het hart van de Valpolicella streek. Hun ligging op het  zuiden-zuid-oosten en op 350 – 450 m. hoogte zorgt voor optimale milieu condities voor de wijnbouw. Hier komt nog bij dat er een goede ventilatie is in dat gebied en een zeer lage vochtigheid; een ideale situatie voor het indrogen van de druiven voor de Recioto en de Amarone wijnen.

Viviani streeft ernaar om met zijn werk de mooie eigenschappen van de bodem te optimaliseren door met name het land zodanig te bewerken waardoor de wijnstokken een fundamenteel evenwicht bereiken voor een optimale kwaliteit van de druiven. Dat betekent dat men geen onkruidverdelgers, pesticiden en kunstmest gebruikt. Viviani blinkt uit in het combineren van moderne technologie met respect voor hun grondstoffen en hun authentieke regionale tradities.

Claudio produceert een compleet gamma aan rode wijnen, van de soepele Valpolicella tot de massieve Amarone. Een zeer sterk product is zijn Ripasso, een Valpolicella die een tweede vergisting ondergaat op de schillen van de Amarone en zijn rijping ondergaat op nieuw Frans eiken.

 

 

Rode Wijnen
Valpolicella Classico DOC
Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC
Valpolicella Classico Superiore ”Campo Morar” DOC
Amarone Classico della Valpolicella DOC
Amarone della Casa dei Bepi DOC

Valpolicella Classico DOC

Valpolicella.jpg

Valpolicella is een Latijnse woord dat” Vallei van meerdere kelders” betekent, zoals de Romeinen de wijn toen al noemden..Het is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Het Classico gebied  is het hoogst-geclassificeerde gebied dat van oudsher afgebakend is.Dit antieke gebied in de buurt van Verona, is meer dan 2000 jaar wijnproductiegebied. Men kan deze wijn omschrijven als zeer toegankelijk. Ernest Hemingway zei ooit: “Valpolicella is zo warm als de huiskamer van mijn vriend”.

Hij heeft een delicate en heldere robijnrode kleur. In de neus vindt men hints van rood fruit en frisse florale tonen. Het is een zachte wijn, mooi gestructureerd en gebalanceerd met zachte aangename zuren. Hij heeft een aangenaam bittertj en, is een beetje mineralig met hints van kersen en pruimen. Zijn afdronk is zacht en langaanhoudend. Deze wijn past heel goed bij eenvoudige gerechten en met name bij Carpaccio, pancetta en lardo, maar ook met lasagne, gnocchi en kalfsvlees. Deze wat lichte en aangename wijn is uitermate geschikt voor de zomer en licht gekoeld een traktatie op het terras. De aanbevolen serveertemperatuur is 18-19ºC.

Art.nr. 30201      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 12,5%

BESTELLEN

Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC

viviani-valpolicella-classico-superiore-ripasso-doc-2009-300x228.jpgDe jonge wijnmaker Claudio Viviani is erin geslaagd een zeer harmonieuze Valpolicella te produceren. De basisdruiven zijn; Corvina, Rondinella en Molinara. De wijn krijgt maar liefst 24 maanden houtrijping na toepassing van het Ripasso-systeem. Dit is een tweede gisting van de wijn op de schillen van de Amarone. Zijn bouquet doet denken aan rijpe Marasca-kersen. De smaak is droog, vol en weelderig. Een afdronk met lange finale. Deze wijn komt het meest tot zijn recht als hij gedecanteerd wordt of een tijdje voor het serveren wordt geopend. Vormt een goede combinatie met rood vlees, stoofgerechten (ook van wild) en middelrijpe en oude kazen zoals Taleggio en Grana Padano van 18-24 maanden oud. Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van 5 tot 7 jaar. De ideale serveertemperatuur is 18ºC. Het aanbevolen serveerglas is een glas voor rijpe en volle wijnen met een tulpvorm ( Magnum glas. )


Art.nr. 30202        Inhoud 0,75 Ltr.       Alcohol 13,5%

BESTELLEN

Valpolicella Classico Superiore "Campo Morar" DOC

Campo-Morar-2012-Viviani.jpgDe getalenteerde wijnmaker Claudio Viviani is erin geslaagd een zeer harmonieuze Valpolicella te produceren. De basisdruiven zijn; Corvina 70% en Rodinella 30%. Deze Cru wordt gemaakt van druiven die niet zijn geseleccteerd voor de Amarone.

Vinificatie: 60% van de druiven worden geplukt en gevinifieerd in October. 40% van de druiven wordt ingedroogd zoals bij de Amarone. Eind november worden deze geperst en volgt de maceratie. Hierna wordt deze wijn geblend met de wijn die in oktober is gevinifieerd. Deze blend krijgt maar liefst 24 maanden houtrijping; 30% gaat in nieuwe Franse barriques en tonneaux (350 liter ) en 70% in barriques die voor de tweede keer gebruikt zijn. Zo ontstaat een zeer gestructureerde wijn die aan de Amarone doet denken zonder het drinkplezier van de Valpolicella te verliezen. Zijn kleur is diep granaatrood. Zijn bouquet doet denken aan rijpe Marasca-kersen, bramen en zwarte bessen De smaak is droog, vol en weelderig met fluweelzachte tannines. Een afdronk met lange finale. Deze wijn komt het meest tot zijn recht als hij gedecanteerd wordt of een tijdje voor het serveren wordt geopend. De wijn vormt een goede combinatie met rood vlees, stoofgerechten( ook van wild ) en middelrijpe en oude kazen zoals Taleggio en Grana Padano van 18-24 maanden oud. Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van minimaal 10 jaar. De ideale serveertemperatuur is 18ºC.


Art.nr. 30209      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 14%

BESTELLEN

Amarone Classico della Valpolicella DOC

Amarone.jpg

Deze “grote “of beroemde wijn wordt gemaakt van 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella en 5% Molinara. De oogst van de meest rijpe druiven wordt 150 dagen gedroogd in goed geventileerde schuren. De opbrengst is dan ook minder dan de helft van de normale hoeveelheid. Na lange gisting en houtrijping van bijna 3 jaar, ontstaat een dieprode geconcentreerde wijn met een bouquet van amandelen en kersen. De smaak is warm, aangenaam droog en mondvullend. De Amarone is een ideale wijn voor ganzenlever, fazant, ossehaas, lamsvlees, konijn, wild zwijn en hert, in combinatie met een truffelsaus, een fruitige saus of rode kool en rode bietjes. Past ook perfect bij kazen zoals Parmiggiano Reggiano, oude Pecorino en blauwaderkazen zoals Gorgonzola, Stilton, Roquefort en Danish blue. Verrassend is de combinatie met een stukje pure chocolade! Kan zeker 10 jaar worden bewaard. Het ideale serveerglas is een groot Bourgogneglas. De ideale serveertemperatuur is 16-18ºC.

Art.nr. 30205      Inhoud 0,75L      Alcohol 15,5%

BESTELLEN

Amarone della Casa dei Bepi DOC

Amore-della-Casa-dei-Bepi.jpg

Deze grand cru is de hoogste en beroemdste wijn van dit zeer gerenommeerde wijnhuis. Hij is afkomstig van één enkele wijngaard (single vineyard), en genoemd naar een huisje dat in het midden van deze cru staat waar ooit de familie di Bepi woonde. De druiven worden met de hand geplukt en zeer accuraat geselecteerd. Alleen de beste druiven zijn goed genoeg voor deze “grande signore”. Hij heeft een prachtig bouquet van chocolade, kruiden, tabak en viooltjes met een complexe, geconcentreerde smaak waar zeker ook de rijping van 3 jaar op kleine houten vaten van 225 l. heeft toe bijgedragen. Hij heeft een minutenlange afdronk. Deze internationaal gelauwerde wijn heeft een buitengewoon bewaarpotentieel van enkele decennia. De wijn is een ideale begeleider van vlees- en wildgerechten, maar vooral ook om zo te drinken met wat oude kaas aan een open haard vuur. De ideale serveertemperatuur is 18ºC. De wijn komt het best tot zijn recht in een groot glas met een bovenopening van 5-6 cm.

Art.nr. 30214     Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 16%

Dessertwijnen
Recioto della Valpolicella DOC

Recioto della Valpolicella  DOC

Recioto-della-Valpolicella-d-o-c-210-0-5L-Viviani.jpg

De Recioto is de zoete versie van de Amarone, en wordt gemaakt van 70% Corvina en 30% Rondinella druiven. De buitenkant van de druiventrossen die ook de meeste zon verkrijgen worden hiervoor gebruikt. Deze worden pas in October geoogst. Men laat de beste druiven van de oogst gedurende 5 maanden indrogen. Na de vergisting in stalen tanks die vroegtijdig gestopt wordt om nog genoeg restsuikers te houden, krijgt de wijn een houtrijping in grote vaten gedurende 18 maanden.

Deze aangename en intense wijn heeft een kruidig parfum van aromatische kruiden en zijn fijne smaak doet denken aan bosvruchten. Deze wijn past heel goed met gebak van zanddeeg, desserts, met name van rood fruit en Gorgonzola kaas. Heel verrassend is de combinatie met bittere chocolade. De ideale serveertemperatuur is 18ºC. Hij heeft een bewaarpotentieel van minimaal 20 jaar.

Art.nr. 30203      Inhoud 0,5 Ltr.      Alcohol 13% 

BESTELLEN