U bevindt zich hier:

Regio Puglia

Puglia is  de regio die zich in de hiel en de hak van de Italiaanse laars bevindt. De streek ligt aan de Adriatische Zee en de Ioniosche zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio van Italië. De hoofdstad is Bari. De hiel van Italië is een heerlijke streek om de zinnen te verzetten. Zon, zee en prachtige kusten, ongewone architectuur, veel kunst en een rijke culinaire traditie.

Wijnen

De wijnstokken in Puglia worden nog net zo aangeplant en gesnoeid zoals verre voorvaderen het deden ten tijde van de Grieken. De stammen, waaraan lange loten langs de grond groeien zijn laag, hier en daar worden ze ondersteund om de trossen druiven te laten rijpen. De wijnen die er vandaan komen zijn krachtig en hooggradig. Bekende wijnen zijn de krachtige Primitivo, genoemd naar de gelijknamige rode druivenras Primitivo die in Amerika bekend staat als de Zinfandel, de Salice Salentino, een rode wijn bereid uit de Negro Amaro en de Malvasia Nera druiven, en de Aleatico, een zoete dieprode wijn.

Gastronomie

In Puglia wordt eenvoudig gekookt met verse producten. Brood, olijfolie, wijn, groenten, pasta, vis en zeevruchten vormen sinds onheuglijke tijden de kern van het dagelijkse menu. Veel recepten voor deegspecialiteiten vinden hier hun oorsprong. Zo noemen we met name de “Orechiette”, een pastavariant die qua vorm op een oortje lijkt. Een bekend groentegerecht is fave e cicoria , gepureerde tuinbonen met chicorei. Puglia is de voornaamste producent van olijven en goede olijfolie.

Bezienswaardigheden

Puglia is de streek van de trulli. Dit zijn zeer oude stenen huisjes met kegelvormige daken. De stad Alberobello is heel beroemd om zijn groot aantal Trulli, er staan er wel 1500! Door zijn rijke architectonische cultuur kan men zien dat er veel invloeden van buitenaf zijn geweest. In de hoofdstad, Aquila, kan men zelfs skiën. In de stad zelf vindt men veel middeleeuwse kerken en romeinse gebouwen. Ook Bari, Taranto, Trani, Lucera, Lecce en Troia zijn prachtige oude steden die een bezoek waard zijn. Het Castel del Monte is een heel indrukwekkend middeleeuws kasteel dat heel harmonieus geometrisch gebouwd is en waarvan de achtergronden van het ontwerp tot op heden een mysterie zijn. Ook is Puglia heel bekend om haar witte zandstranden.