U bevindt zich hier:

Regio Sicilia

Sicilië is de grootste van de Italiaanse eilanden en ligt in het centrum van het Middellandse Zeegebied. De oergeschiedenis van deze regio is verbonden met mythen en legenden. Het eiland is in de loop der tijden door allerlei volken onder de voet gelopen. Al die veroveraars hebben hun sporen achtergelaten, zodat dit gebied een eigenaardige mengeling van culturen vertoont, wat in de taal, de gebruiken, de keuken en de architectuur tot uiting komt.

Wijnen

De wijnen van Sicilië zijn zeer krachtig en net zoals de bevolking van Sicilië volbloedig en temperamentvol. Bekende druiven waar witte wijnen van worden gemaakt zijn de Grillo, de Cattaratto en de Inzolia. Typische rode druifsoorten zijn de Nero d’ Avola, Cerasuolo en Etna. De Marsala is de beroemdste dessertwijn, ook wel gebruikt in de tiramisù. De Averna is een bitter die vooral door de Italianen zowel als likeur als digestief wordt gedronken. Ook de Moscato di Pantelleria is heel geliefd.

Gastronomie

Over alle invloeden van overheersers is een sterke Siciliaanse saus gegoten. Granen, groenten, kruiden en specerijen, olijven en olijfolie, fruit, noten, vis en kaas, liefst dagvers, zijn de meest gebruikte ingrediënten in de Siciliaanse keuken. Lokaal wordt er met deze ingrediënten een varia aan gerechten gemaakt. Denk maar eens aan de “Maccheroni con le sarde ” een pastagerecht met verse sardines, of “Farsumagru”, rolletjes rund- of kalfsvlees gevuld met gekookte eieren. “Cuscusu” is een typische vissoep met couscous. Van het eiland Pantelleria komen de beste kappertjes. Sicilianen zijn verzot op zoetwaren, men vindt er veel zoete nagerechten zoals cannoli’s, cassata en pistache-ijs.

Bezienswaardigheden

Prachtig zijn de stranden van Taormina en aan de Golfo di Castellammare bij de Capo San Vito, ze zijn onderdeel van een groot natuurreservaat. Het binnenland kenmerkt zich door vlakten onderbroken door bergketens met een bijzondere flora en fauna. De vulkaan Etna is natuurlijk de spectaculairste attractie. Zijn lavastromen zorgen er al eeuwen voor dat het land zo vruchtbaar is dat er walnoten, citroenen en druiven in overvloed kunnen groeien. Palermo, de hoofdstad is uniek in de wereld omdat er nergens anders Oriëntaalse en Europese stijlen zo prachtig vermengd zijn. Ook Trapani, Erice, Marsala, Cefalù, Agrigento, Enna Messina, Taormina en Catania getuigen van een rijk verleden met tal van prachtige Romaanse kerken, oude kastelen, tempels, amfitheaters en prachtige villa’s.