U bevindt zich hier:

Regio Toscana

Toscana, beroemd om zijn kunst, geschiedenis en prachtige landschap, is een gebied waar heden en verleden harmonieus naast elkaar bestaan. Heuvelstadjes, omgeven door Etruskische muren en slanke cipressen, kijken van grote hoogte uit op het land. Elegante palazzi geven blijk van welvaart, en de middeleeuwse gemeentehuizen wijzen op een lange traditie van democratie en zelfbestuur.

Wijnen

De beroemdste wijn uit de Toscane is de Chianti en deze wijn past heel goed bij alle gerechten. Deze wordt bereid uit de Sangiovese Druif. Een andere zeer gewaardeerde wijn uit deze regio is de Brunello di Montalcino. Deze behoort met de Barolo en de Super Tuscans tot de beste wijnen ter wereld. De Brunello wordt gemaakt van de Sangiovese grosso druif oftewel de Prugnolo Gentile. Ook de Vino Nobile di Montepulciano is een karakteristieke wijn uit Toscane en zeer gewaardeerd over de hele wereld. Ook hiervoor is de basis de Prugnolo Gentile druif. De Morellino di Scansano komt uit de buurt van Grossetto. In Toscane worden overwegend rode wijnen gemaakt. De Vernaccia di San Gimignano is een mooie witte aperitiefwijn of een lekkere genietwijn voor op een warme zomeravond.

Gastronomie

Het kenmerk van de Toscaanse keuken zijn eenvoud en oprechtheid. Het is een samenspel van heerlijke olijfolie, sappig vlees en kostelijke wijnen. Een Toskaanse “trattoria” (eethuis) of een “osteria” (herberg) zijn overal ter wereld beroemd. Een typisch gerecht is de ” Bistecca alla Fiorentina “, een stuk sappig ossevlees afkomstig van vee uit het Chianadal met zijn geurige kruiden. Het wordt op houtskool geroosterd en met de fijnste olijfolie, zout en peper bereid. Eenvoudig, maar een koningsmaal! Andere bekende specialiteiten zijn de bruschetta al Pomodoro, (geroosterd brood met knoflook en tomaat ), de Toscaanse Pecorino kaas, de Lardo di Collonato (een boterzacht gepekeld en gemarineerd wit spek ), de traditionele bonensoep of bonen die met veel gerechten worden gecombineerd zoals met tonijn of met rijst. Ook zijn de panforte ( een compacte cake met kruidnagels en kaneel ) en de cantuccini ( zoete en harde Toscaanse amandelkoekjes ) die worden geserveerd met de mooie Vin Santo, een traditionele dessertwijn.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad Florence is een juweeltje, één groot en schitterend monument van de Renaissance. Schrijvers als Dante, Petrarca en Macchiavelli hebben bijgedragen aan het literair erfgoed, maar het waren de schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Botticelli, Michelangelo en Donatello die de stad tot een van de grootste artistieke hoofdsteden van de wereld maakten. Carrara is wereldberoemd om zijn marmer. Lucca met zijn prachtige antieke gebouwen, Pisa met zijn scheve toren, Arezzo met zijn bloeiende sieradenindustrie, Siena met zijn mooie bezienswaardigheden en zijn Palio, het beroemdste Toscaanse feest, dit is maar een greep uit de vele mogelijkheden die Toscane biedt om de zinnen te strelen. Zelfs ons koninklijke huis heeft vroeger een thuis gevonden in Porto Ercole, een prachtige en dure badplaats in de Argentario. Heel bijzonder zijn ook de uitgestrekte velden met zonnebloemen die heel karakteristiek zijn voor het Toscaanse romantische landschap.